Seo ve İçerik, Uncategorized

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır – 4 Temel Madde

Arama motoru optimizasyonu (Seo) eticaret siteleri için olmazsa olmaz çalışmalardan biridir. Genel olarak günümüzde seo maliyetleri ve zaman almaları sebebiyle Google Ads reklamlarına yönelinmekte ve seo çalışmaları yapılmamaktadır. Oysa yapılan seo çalışmaları sayesinde bir süre sonra Google Ads reklam maliyetlerini azalta bilmekte ve dinamik reklamlar gibi reklam kurgularında daha verimli sonuçlar alına bilinmektedir.

Seo işlemleri çok zor olduğu ve kimsenin bilmediği bir sır gibi düşünülür oysa böyle bir durum hiç bir zaman olmadı. Bir çok seo uzmanı yaptıklarını sır gibi saklar ve söylemek istemez böylece en iyisi benim ben olmadan Google da öne gelemezsiniz algısı yaratmaktadır. Oysa seo işlemleri basit bir kaç müdahaleden ibarettir, ancak nasıl müdahale edileceği ve anlık aksiyonların nasıl yapılacağının bilinmesi gerekiyor işte bu aşamada deneyimli seo uzmanı farkı anlaşılıyor.

Hızlı yapılan çalışmalar anlık yararlı olsada uzun vade de olumsuzluk yaratabilir. Çalışmalar adım adım planlanmalı her ay istikrarlı şekilde yapılmalıdır. Bir kaç ay yüklü çalışma yapılarak sonra hiç bir şey yapılmaması en büyük hatadır. Seo çalışması için bütçe yıla göre belirlenmelidir ve bu doğrultuda masraflar planlanmalıdır.

Seo çalışması yapmak için nereden başlamalı neler yapılmalı gibi konulara değinecek olursak temelde 4 maddeye ayırabiliriz:

1- Anahtar kelime araştırması
2- One-page seo ayarları
3- Link inşası (Backlink)
4- Teknik seo ayarları

Bu maddeleri tam anlamıyla yaptığınızda seo işlemlerini büyük ölçüde tamamlamış olursunuz ve sitenizin kademeli yükselişini görebilirsiniz. Şimdi bu maddeleri teker teker ele alalım:

Anahtar Kelime Araştırması

Eticaret sitesi için anahtar kelime (Google da önde olmak istediğiniz arama kelimesi)  seçmek önemlidir, yaptığınız çalışmaların hızlı sonuç vermesi de buna bağlıdır.

Arama hacmi: Öncelikle seçtiğiniz anahtar kelimelerin arama hacmine yani google da ne kadar arandığına bakmalısınız, bu araştırma için Google Trends (Ücretsiz) veya Ahref kullanabilirsiniz.

Zorluk: Anahtar kelimenin zorluk derecesi çok önemlidir. Genel olarak zorluk derecesine Ahref vb. araçlar üzerinden bakılmaktadır. Kısaltma olarak bir çok yerde KD (Keyword difficulty)olarak adlandırılmaktadır.

Tıklama: Anahtar kelimenin tıklama oranı önemli kriterlerden biridir, tıklanma olmayan bir anahtar kelimeyi hedeflemek gereksiz bir zaman kaybını oluşturur. Öncelikle tıklama alan kelimeler seçilmelidir. Yine bu değeri Ahref üzerinden elde edebiliyoruz.

Seçtiğimiz anahtar kelimenin arama hacmi büyük, zorluk derecesi düşük ve tıklanma oranı yüksek olacak şekilde seçmeliyiz. Seo çalışması başlarında isek öncelikle düşük zorluktaki kelimelerden başlamalıyız.

One-Page Seo Ayarları

One page seo ayarlarını yapmak arama motorlarında daha fazla bulunabilir hale gelmenizi sağlayacaktır. One page seo çalışması dediğimiz aslında web sayfanızın seo ayarlarını gerçekleştirmektir.

  • İçeriğinizi arama kelimesine göre optimize etmelisiniz
  • Yazınızın başlıklarında anahtar kelimenize yer vermelisiniz
  • Seo başlık ve açıklama metinlerinizi anahtar kelimeler içerecek şekilde oluşturmalısınız
  • Makale içinde kullandığınız resimlere Alt etiketi olarak resimle ilgili olan anahtar kelimelerinizi eklemelisiniz
  • Değer almasını istediğiniz sayfalarınıza linklendirme yapmalısınız
  • Yapı veri işaretlemesi (Schema markup)

Bu işlemler eticaret sitelerinde site içi blog oluşturarak yapılabilmektedir. Ürün detaylarda ise özgün ürün açıklamaları ile çalışmalar yapılabilir. Ürün detayda çalışma yaparken başka bir sayfaya link verilmemektedir.

Link inşası (Backlink)

Backlink (Başka siteden bir anahtar kelime üzerinden sitenize aldığınız link) tekniği seo çalışmaları için önemlidir. Günümüzde rastgele alınan backlinklerin yararından çok zararı olduğu için kavram link inşası olarak değiştirilmiştir. Düzenli ve belli bir taktik ile sitenize anahtar kelimelerinize verilen linkler almalısınız.  Aldığınız linklerin çoğunluğunun sitenizin domain ve sayfa değeriyle aynı veya daha yüksek domain değerlerine sahip olması gerekmektedir. Bu değerler DA, DR, PA ve PR gibi kısaltmalar ile belirtilmektedir. Aldığınız backlinkler üzerinden trafik de alabiliyorsanız oldukça kaliteli bir backlinke sahip olduğunuzu söyleyebiliriz.

Backlinkleriniz için özgün yazılar hazırlamalı genel olarak uzun makale içinde 1-3 arasında link alınmalıdır. Siteniz ile alakalı sitelerden, bloglardan, haber sitelerinden, edu uzantılı sitelerden, news kayıtlı sitelerden, pdf oluşturuculardan veya profil sayfalarından gibi bir çok kanaldan backlink alınabilir ve çeşitlendirilmesi de yararlı olacaktır.

Bu işlemler dışında siteniz için zararı olabilecek backlinkler varsa bunları da Disavow tool yardımı ile reddetmelisiniz.

Teknik Seo Ayarları

Teknik seo ayarları Google vb. arama motorlarının sitenizi daha rahat keşfedip indexleyebilmesini sağlayabilmek ve kullanıcılar için iyi bir deneyim sunmaktır. Kullanıcı deneyimi bu aşamada seo işlemlerinin bir parçası haline gelmektedir. Sitenizde teknik işlemler için yapabileceğiniz seo ayarları aşağıdaki şekildedir:

  • Sitenizin sayfa hızını geliştirmek
  • Sitenizdeki kırık linkleri tespit edip verilen linklendirmeyi kaldırmak
  • Sitenizden başka bir siteye verdiğiniz linklerde kırık olanlar varsa onları temizlemelisiniz
  • Sayfalarınızda Canonical etiketleri kullanarak tekrarlayan sayfa içeriklerini engellemelisiniz
  • Eğer birden fazla dilde siteniz varsa hreflang etiketi kullanılmalıdır
  • Robot dosyasında gerekli ise ayarlar yapmalısınız
  • Gereksiz içeriklerin indexlenmesini engellemelisiniz

 

Bu işlemler dışında domain (alan adı) seçiminiz oldukça önemlidir ve tavsiyemiz bitiş üresine en az 5 yıl olan domain süresi olmasıdır. Alt yapınız da önemlidir ancak seo yapılmaması için kaba ifadeyle tamamen çöp bir yazılım olması gereklidir. Günümüzde paket program olan IdeaSoft, Tsoft ve Ticimax başta olmak üzere bir çok paket program içinde rahatlıkla seo yapılabilmektedir.

Aşağıdakilere de Göz Atmak İsteyebilirsin

Bir Cevap Yazın

Email adresiniz yayımlanmayacaktır. İşaretli alanlar zorunludur *

Aşağıdaki HTML etiketlerini kullanabilirsin: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>